Varför inte studera i Lund?

Studera i Lund – en av Sveriges främsta universitetsstäder

Lund är tillsammans med Uppsala den mest kända universitetsstaden i Sverige. Detta har gjort att studenter i århundraden strävat efter att få plugga i Lund, och samma trend fortsätter även idag, då många studenter inom alla områden lockas av det faktum att Lund är Sveriges näst största studentstad, med allt vad det innebär.

Totalt har Lunds Universitet över 40 000 studenter, och man erbjuder utbildningar i mycket skilda ämnen; allt från samhällsvetenskap till naturvetenskap, teknik, teologi, konst, musik, teater samt medicin. Man har även en flygutbildning, vilket man är helt ensam om som universitet i hela Europa!

Alla studenter som studerar vid Lunds Universitet pluggar inte i Lund, då universitetet även har så kallade lärcentra runt om i Skåne, bland annat i Malmö, Helsingborg, Ljungbyhed, Örkelljunga, Bjuv, Landskrona, Ystad med mera, men de allra flesta som har möjlighet till det, väljer att plugga på plats i Lund, eftersom studentlivet där är oslagbart.

Bland annat så är det som student i Lund obligatoriskt att vara medlem i en nation (utefter geografisk härkomst), utöver studentkåren, och både studentkåren och de olika nationerna är mycket aktiva, och anordnar diverse evenemang ofta. Totalt finns det 13 olika nationer, och många studenter säger att nationerna och deras verksamhet är det bästa med att plugga just i Lund. Så möjligheten till att vara delaktig i nationslivet bör absolut inte föraktas!

I Lund anordnas även många stora evenemang, speciellt för studenter, men som även andra deltar i. Exempel på sådana stora evenemang är bland annat Lundakarnevalen, studentteatern Spexs olika evenemang, Valborgsmässofirandet, Lunds Studentsångförenings evenemang med mera. Det händer därför mer i Lund än i många andra städer, där studentlivet inte är i centrum på samma sätt.

Om du är intresserad av sport och fitness finns det även många möjligheter till att träna, sporta och hålla dig i form i Lund. Det finns flera lag, för de flesta populära lagssporter, men även många gym och andra träningsanläggningar som studenterna har tillgång till, i staden.

Den enda nackdelen om man bestämmer sig för att studera i Lund är att det kan vara svårt att hitta bostad, då Lund som sagt är en oerhört populärt studentstad. Det är därför en god ide att börja leta bostad så tidigt man bara kan, både via universitetets tjänster, samt privat, för att känna sig säker på att man har någonstans att bo. Till skillnad från i många andra städer finns det dock en hel del prisvärda studentboenden i Lund, då så många ändå studerar. Är man ute i god tid finns det därför goda möjligheter att hitta ett boende som passar en students budget.

Värt att nämna är även att Lunds Universitet samarbetar med flera andra universitet och högskolor runt om i världen, så om du är intresserad av att studera utomlands under en period, har Lundastudenter goda möjligheter att göra detta. Några av de universitet världen över som man samarbetar med är bland annat: London Metropolitan University, Universitat Autònoma de Barcelona, University of California at Berkeley, UCLA, Université de Paris I, Universität Wien, University of Cape Town och University of Tokyo.